Diamanten kopen

U wilt een diamant of meerdere diamanten kopen? Dan kan het best lastig zijn om de juiste diamant te vinden voor ook nog het juiste budget. Natuurlijk weet u dat een diamant met een hoge zuiveringsgraad, een perfect gewicht en die uitstekend geslepen is veel geld kost. Maar krijgt u ook waar voor uw geld? En weet u sowieso zeker dat u wel een echte diamant aankoopt en geen nep? Er zijn daarom enkele zaken waar u op moet letten bij het aankopen van diamanten.

De vier C’s

Diamanten verkrijgen hun waarde op basis van de vier C’s. Met de vier C’s wordt het gewicht van de diamant bepaald, de wijze van slijpen, de zuiverheid en de kleur. Nadat deze zaken zijn vastgesteld kan er een juiste waarde aan de diamant toegekend worden. De vier C’s zijn een internationale standaard die wereldwijd als methode gebruikt wordt om de waarde van diamanten vast te stellen. De vier C’s zijn:

Carat (gewicht)

Het wegen van edelmetalen in karaat stamt uit vroegere tijden en komt overeen met de zaadjes van de Johannesbroodboom. Deze zaden werden gebruikt op precisieweegschalen om edelmetalen te wegen. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en is 0,2 gram. Hoe hoger het karaat van een diamant is, des te hoger de waarde. Om het aantal karaat te berekenen, zult u de diamant professioneel moeten laten wegen, want met het blote oog is er geen verschil te zien, maar enkele grammen meer of minder kan de prijs wel enorm beïnvloeden.

Cut (slijpvorm)

Hoe de diamant geslepen is, is uitermate belangrijk. Daarbij speelt de lichtinval een belangrijke rol. Hiermee verkrijgt de diamant de bekende schittering. Diamanten kunnen in verschillende vormen geslepen worden, maar de slijpvorm briljant is het meest gevraagde model en is daarom ook het meeste waard. Een goed geslepen diamant in briljanten slijpvorm heeft de perfecte verhouding en symmetrie, waardoor er een optimale schittering van de diamant mogelijk is.

Clarity (zuiverheid)

Hoe zuiverder een diamant is, des te hoger de waarde. Een diamant kan onzuiverheden bevatten aan de buitenkant door het slijpproces of insluitsels en scheurtjes in de binnenzijde wat op natuurlijke wijze is ontstaan. Dit is vaak met het blote oog niet waar te nemen en een loep die minimaal 10x vergroot is noodzakelijk. Via een internationaal erkende standaard overzicht wordt dan de zuiverheid bepaald van loepzuiver naar imperfect.

Color (kleur)

Ook de kleur is heel belangrijk voor de waarde van de diamant. Een waardevolle diamant is volledig kleurloos als een druppel puur water. De kleur van diamanten wordt weergegeven in een overzicht dat is aangegeven met de letter D tot en met Z. Een diamant met klasse D is een kleurloze diamant en zeer veel waard. Een diamant met de aanduiding Z is een gelige diamant en veel minder waard. Er bestaan ook echte gekleurde diamanten, zoals blauw, groen en roze. Deze diamanten kunnen soms een nog hogere waarde hebben dan kleurloze diamanten.